Prezentari video Arsenie Boca

Personalitatea Parintelui Arsenie Boca . Cine dintre noi ar putea sa o cuprinda cu mintea sa , darmite s-o infatiseze in cuvinte? Eu una, nu , nu indraznesc. Sunt intamplari , evenimente , fenomene petrecute de-a lungul intregii sale vieti care ne coplesesc , ne depasesc puterea de intelegere. Ramane Taina inchisa in ele , prezenta Duhului Sfant Care lucra prin  duhovnicul  daruit cu mult har de Parintele Luminilor.

Simt ca am o datorie , pe aceasta ma rog Domnului s-o pot implini : sa raspandesc prin toate mijloacele vizuale, scrise, si audio faptele lui minunate, intoarcerea multora spre Hristos , harisma care emana din intreaga sa fiinta , atat de binecunoscuta si benefica celor care l-au cunoscut direct sau indirect. Nici unul din acesti oameni binecuvantati de Dumnezeu nu au putut sa uite  schimbarile uimitoare aduse prin dansul in vietile lor.

Voi lasa sa „vorbeasca” pentru noi toti o persoana mult mai indreptatita decat altii sa faca referire la impactul enorm , de ordin duhovnicesc , al Sfantului Ardealului in viata sa personala si de suflet. Un extras din interviul acordat Parintelui Arsenie de la Toplita ( una din miile de marturii cunoscute – cate or fi  ramas nestiute  de noi , stiute numai de Dumnezeu ? )

 

Cristina David
 
– Parinte Arsenie, numele dvs. e legat in vreun fel de Parintele Arsenie Boca?
 
Parintele Arsenie de la Toplita

– Eu pot sa spun ca sunt intr-un fel ucenic indirect al Parintelui Arsenie. Numele mi se trage, intr-adevar, de la Parintele Arsenie Boca pentru ca duhovnicul meu i-a fost ucenic. Povestindu-mi duhovnicul multe despre Parintele Arsenie Boca eu intr-o zi m-am hotarat: „Eu ma duc la manastire si ma fac calugar si-mi pun numele Arsenie”. Va dati seama asta era asa… ca o nebunie, adica iei o hotarare pentru restul vietii si vrei sa te faci calugar pentru ca ai auzit de parintele Arsenie Boca! Eu eram la liceu la Targu Mures si cand am auzit ce s-a intamplat cu Parintele Arsenie Boca si cate le spunea si preotul care-mi era acolo duhovnic (i-a fost ucenic Parintelui, acum traieste la Sibiu, e vorba de parintele Nicolae Streza, are peste 80 de ani si a publicat o carte „Marturii despre parintele Arsenie Boca”) deci dupa cateva predici de-ale parintelui de-acolo eu am zis:

„Ma duc si ma fac calugar si-mi iau numele de Arsenie si gata. Am terminat cu toate. Eu mi-am rezolvat toate problemele, intr-un cuvant, asta vreau sa fac.” Si ce sa zic? II port numele, atata doar, restul vai de capul meu, stiti. Cand mergi la manastire trebuie sa-ti puna nume staretul sau episcopul care te calugareste. Eu de asta venisem la manastire sa-mi pun numele Arsenie. Eu nu voiam altceva. Cand a vazut staretul ca n-are ce face cu mine a zis: „Mai, cu asta n-ai ce sa faci, sa-i punem numele Arsenie ca el numai asa vrea. Dar ce-i cu el, dar de unde stie de Parintele Arsenie? Ca stiti dvs, pe timpul lui Ceausescu, Parintele Arsenie a fost marginalizat chiar de catre cei din cadrul Bisericii si nu l-a ajutat nimeni si a suferit foarte mult. Chiar si spune Parintele: „Daca vrei sa-l urmezi pe Hristos trebuie sa patrimesti ca Hristos”. Ce vreti mai mult ca asta?

– Unde ati fost calugarit, parinte?

– Aici la Toplita. Eu nu pot sa spun despre mine decat ca sunt pacatos si sa ma iertati ca v-am tinut cu vorbele mele. Fie ca Parintele Arsenie Boca sa se roage si pentru dumneavoastra si pentru noi. Ne rugam lui sa ne ajute sa trecem cumva prin viata asta. Si sa scrieti ca eu ma rog la Parintele Arsenie ca la un sfant.

– Asa si facem. Sarut mana parinte Arsenie si va multumim foarte mult pentru aceste marturii.

– Doamne ajuta!

Dorina Zdroba – realizator Radio Romania Actualitati
05 Decembrie 2006

line

O foarte succinta prezentare in imagini a unora din lucrarile minunate inspirate de Duhul Sfant intotdeauna prezent in si imprejurul Parintelui monah Arsenie care a luminat si adus la credinta noastra stramoseasca pe toti cei veniti sa-l caute pentru diverse pricini …acolo, la poalele Fagarasilor. Acolo si in alte locuri presarate prin tara si-a dus Parintele viata lui inchinata Domnului Iisus Hristos , acolo le-a vorbit oamenilor despre rugaciune, ascultare si trairea intensa a credintei ortodoxe.

De la el ne-au ramas noua, celor care dorim sa facem ceva mai bun cu sufletul nostru aici pe pamant , exemplul lui viu prin trairea sa de om al Lui Dumnezeu, invataturi duhovnicesti de mare profunzime si o lucrare picturala de mare valoare.

Cristina David

 

line

360 de grade, cu Alina Badic (editie speciala despre Parintele Arsenie Boca) – emisiune completa

Un interviu cu adevarat interesant , in cursul caruia doua persoane, un preot si un jurnalist contemporani cu noi ne vorbesc despre personalitatea cu totul deosebita a celui care a fost un mare duhovnic al ortodoxiei – poate cel mai mare – Parintele Ieromonah Arsenie Boca. O viata dedicata exclusiv marturiei dumnezeirii Lui Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu. Dedicata indreptarii celor slabi si neputinciosi care veneau la el cale de zeci si sute de kilometri pentru sfaturi si luminare.

Ceea ce auzim , ca marturii si trairi personale si directe ,  in acest video clip , ne va ramane in memorie ca lucruri cu adevarat minunate , minuni savarsite in timpul vietii dar si dupa plecarea Parintelui intre dreptii Lui Dumnezeu.

Cristina David

 

line

Spectacole a caror regie artistica este semnata de Nicolae Margineanu

– Sase spectacole-document dedicate Parintelui Arsenie Boca, cu participarea
extraordinara a preotului Nicolae Streza; scenarii radiofonice de Costin Manoliu
– „Parintele Arsenie Boca – Liturghia Cereasca de la Sâmbata”, 2009
– „Parintele Arsenie – Botezul lacrimilor”, 2009
– „Parintele Arsenie Boca – Sfântul si omul cavernelor”, 2010
– „Părintele Arsenie Boca: Suişul Muntelui”, 2010
– „Părintele Arsenie Boca: Primii paşi pe Cărarea Împărăţiei”, 2010
– “Părintele Arsenie Boca: Taina Iubirii” scenariu de Ion-Costin Manoliu, 2011 (Nominalizare Gala Premiilor UNITER pentru Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic realizat în 2011)

Spectacolul radiofonic de teatru-document „Părintele Arsenie Boca – Taina Iubirii”

Spectacolul radiofonic de teatru-document „Părintele Arsenie Boca – Taina Iubirii” este o producţie a Teatrului Naţional Radiofonic, realizată în cadrul proiectului „Biografii, memorii”. A fost difuzată în premieră la Radio România Actualităţi, pe 13 decembrie 2011, de la ora 21.05.
Scenariul radiofonic: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Nicolae Mărgineanu.
În distribuţie: Mihai Bica, Dorin Andone, Eusebiu Ştefănescu, Dan Săndulescu, Oana Mărgineanu, Magda Duţu, Alexandru Nedelcu. Cântările bisericeşti: Diaconul protopsalt Mihail Bucă şi isonarii Ionuţ Dima, Ştefan Voicu şi Ioan Hangu.
Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela
Georgescu. Producător: Magda Duţu.
La audiţie au participat actorii care au jucat în acest spectacol şi echipa de realizatori.
Scenariul spectacolului radiofonic „Părintele Arsenie Boca – Taina Iubirii” porneşte de la însemnările colegului său de şcoală, preotul Petru Boldor, născut în satul Cib din Munţii Apuseni. A învăţat la Liceul „Aurel Vlaicu” din Orăştie şi la Liceul „Avram Iancu” din Brad, unde a fost coleg de bancă cu Părintele Arsenie Boca. A studiat „Teologia” la Sibiu şi Arad. A fost preot la multe parohii. A cunoscut calvarul închisorilor comuniste. L-a revăzut pe Părintele Arsenie în 1966 la Bucureşti, în 1969 la Brad, cu prilejul centenarului Liceului „Avram Iancu” şi din nou la Brad, în 1979, la sărbătorirea celor 50 de ani la la absolvirea liceului. A scris despre aceste întâlniri într-un caiet pe care l-a dăruit profesorului Romulus Neag de la Brad, care ni l-a pus cu generozitate la dispoziţie.
I-a dedicat Părintelui Arsenie poezia Sfântul.
A trăit în ultima parte a vieţii pământeşti la un cămin de bătrâni din Sibiu.
Părintele Petru Boldor a trecut la Domnul la mijlocul anilor `90 ai veacului XX.
surse : http://www.muzeultaranuluiroman.ro/acasa/parintele-arsenie-boca-ro.html
http://tnr.srr.ro/emisiuni/es-index.htm?sh=270

line

SA NE RUGAM cu PARINTELE ARSENIE

Trebuie sa-L consideram pe Dumnezeu prezent langa noi, sa vorbim cu El in mod sincer, fara falsitate si sa ascultam in tacere ceea ce El ne raspunde intotdeauna in constiinta noastra. El ne asculta intotdeauna cu rabdare si ia aminte in cererile noastre atunci cand venim la El sinceri si cu inima deschisa, asa cum o doreste El.

Ieromonah Arsenie Boca

 

 

AMIN

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s