Biserica Draganescu

Biserica din Draganescu

Biserica din Draganescu, avand drept ocrotitor pe Sfantul Ierarh Nicolae, este o simpla bisericuta de sat, ce pastreaza inca, in memoria vie a comunitatii ei, evlavia si credinta celui ce a pictat-o.

Biserica Draganescu

La iesirea din localitatea Mihailesti, aflata pe drumul ce leaga orasele Bucuresti si Alexandria, venind dinpre Bucuresti, pe la kilometrul 28, un drum coteste brusc la dreapta. Drumul duce spre localitatea Malul Spart. Indepartandu-ne de drumul national DN6 si trecand peste un camp pustiu, dupa 5 kilometri pe drumul judetean 412A, localitatea Draganescu se iveste parca in chip tainic. Draganescu este o micuta localitate din judetul Giurgiu, asezata intre Mihailesti si Buturugeni, pe malul barajului zidit pe Arges, in acest punct al sau.

Biserica Sfantul Nicolae din Draganescu este o biserica de caramida, cu acoperis de tabla, avand pridvor, pronaos, naos si Sfant Altar. Pridvorul acesteia, deschis inspre lumina, este sustinut de sase coloane de piatra. Fatada superioara a bisericii pastreaza o icoana cu ocrotitorul ei, Sfantul Ierarh Nicolae, donata de Marcel Mihaiescu.

Doua turle mici strajuiesc pridvorul, in timp ce turla cea mare, centrala, este asezata peste naos. In capatul estic al bisericii, un micut turnulet se inalta timid peste Sfantul Altar. Ferestrele largi, ce permit lumii sa se reverse in valuri peste interiorul misterios, sunt dispuse cate patru pe fiecare latura, de miaza-zi si de miaza-noapte.

biserica-draganescu-dxn-(28

In curtea bisericii, pe marginea lacului, in partea vestica, se inalta o clopotnita. Acoperita cu tabla si avand etaj, clopotnita este varuita in alb si galben, la parter avand o camara de depozitat diverse, in timp ce etajul este inchinat clopotului si toacei de lemn. In partea de miaza-noapte a bisericii se afla o troita, frumos sculptata.

Pe crucea din curte stau asezate urmatoarele cuvinte: „Aceasta Sfanta Cruce s-a ridicat intru vesnica pomenire Preacucernicului Preot Savian Bunescu, adormit in anul 2005, paroh al sfintei biserici, 62 de ani, si a Preacuviosului Parinte Arsenie Boca de la , adormit in Domnul la 1989, cel ce a realizat pictura sfintei biserici, intre anii 1968-1988. Vesnica lor biserica-draganescu-dxn-(27pomenire.”

Pisania bisericii din Draganescu marturiseste urmatoarele: „Aceasta sfanta Biserica, cu hramul Sfantul Nicolae, din satul Draganescu, s-a zidit din temelie in anul 1870, de catre Petru Danescu si Ion Dumitrescu, biserica veche de lemn fiind luata de apele Argesului, cu cimitir cu tot, la o revarsare din anul 1866, cand a fost construit si podul peste noul curs al raului..

.. S-a restaurat din temelie prin subzidire, inaltarea zidului exterior, construirea boltii din pronaos si arhitectura acoperisului cu cele trei turle, toate din nou, prin osardia si grija preotului paroh Savian Bunescu care a pastorit biserica din anul 1937, avand sprijinul material al enoriasilor si al altor buni crestini care au cercetat Biserica..

Parintele Arsenie pictand

.. S-a zugravit in tempera de catre ieromonahul pictor , cu indelunga rabdare, in 15 ani, cu multa originalitate si documentatie – o smerita marturisire ortodoxa de credinta exprimata plastic – s-a inzestrat cu mobilier, catapeteasma, stranile si usa, sculptate in stejar de catre sculptorul in lemn Ion D. Circei din Grumazesti, judetul Neamt..

.. Biserica s-a sfintit in ziua de 2 octombrie 1983 de catre Prea Sfintitul Episcop vicar Roman Ialomiteanul, delegatul , cu un sobor de preoti, protoiereu fiind prea cucernicul parinte Sibianu Enache. Celor ce ne urmeaza le lasam rugamintea sa pastreze cu sfintenie ceea ce le daruim, realizat cu atata dragoste si truda. ”

Timp de 20 de ani, aici a vietuit si lucrat Parintele Arsenie Boca .  După ce a fost alungat de la Prislop, din pricina vremurilor necrestine, in anul 1959, Părintele Arsenie şi-a început pribegia în Bucureşti.  El a ajuns sa lucreze la Atelierele Patriarhiei, localizate in acel moment la Schitul Maicilor,  cu încadrarea de muncitor pictor (1959-1960).  A fost astfel angajat la Biserica Sfântul Elefterie ca pictor secund pe lângă pictorul Vasile Rudeanu. O minunata redare a Maicii Domnului cu Pruncul impodobeste in chip luminos interiorul cupolei bisericii, chiar deasupre altarului. Parintele Arsenie Boca va ajunge  in cele din urma la Biserica din localitatea Draganescu  situata in  apropierea Bucurestiului, prin purtarea de grija a Maicii Zamfira , stareta de atunci a Manastirii Prislop. Sora maicutzei era casatorita cu preotul de atunci al bisericii.

biserica-draganescu-dxn-(6)

In anul 1968 el a inceput pictarea bisericii parohiale din localitatea Draganescu, lucrand la aceasta pentru mai bine de 15 ani. Pe langa scenele tipice oricarui program iconografic, parintele a adaugat pe peretii interiori ai acestuia o multime de scene inedite, vizand viata si pacatele zilnice ale oamenilor. Un parinte spunea, odata: „Mica biserica de la Draganescu are zugravite, pe zidurile ei, predicile fierbinti pe care miile de oameni le ascultau la Manastirea de la Sambata de Sus. Este o pictura noua, ca si predica de atunci.”

Merita amintita aici una dintre multele reprezentari originale din aceasta bisrica. In partea de rasarit a Sfantului Altar, parintele a asezat , iconar si el, o scena care nu este tipica acestui loc, in nici un registru iconografic.

O ampla compozitie din absida altarului ne retine atentia in mod deosebit. Ea ne prezinta momente din viata si patimirile Cuviosului Stefan cel Nou, care a primit mucenicia la varsta de 53 de ani, intr-o zi de 28 noiembrie.

Deoarece, din cate stim, nici o alta biserica nu are zugravita pe absida altarului mucenicia Cuviosului Stefan, este firesc sa ne gandim ca asezarea ei aici nu este una intamplatoare.

Prin urmare, ce a dorit Parintele Arsenie sa ne puna in atentie?

Cautand impreuna un raspuns potrivit, nu putem sa nu observam asemanarile dintre cele doua vieti – a Cuviosului Stefan cel Nou si a Parintelui Arsenie – si mai ales faptul ca amandoi au plecat la Domnul in 28 ale lunii noiembrie!

Este data de 28 o coincidenta? Sau Parintele Arsenie a fost asemenea monahilor din Pustia Egiptului, care cunosteau dinainte momentul sfarsitului lor si adesea il si anuntau?
In acest sens, pictura din altarul bisericii Draganescu ne da un raspuns discret si lamuritor.

Prezentarea de fata nu are rostul de-a accentua doar latura profetica a Parintelui Arsenie. Aceasta a fost si este esentiala, dar ea se leaga de cea duhovniceasca, de cea filocalica si de cea ortodoxa. Sfintia Sa a fost intai de toate un mare duhovnic, un zugrav de suflete si un predicator de statura patristica.

Atasez un scurt documentar care prezinta cateva imagini cu interiorul bisericii din Draganescu. Un video cu o prezentare amanuntita va fi postat la rubrica Arta iconografica a Parintelui. Doamne ajuta!

Cristina David

2 comentarii la “Biserica Draganescu

  1. […] continuat cu o vizită la biserica din satul Drăgănescu, o experiență liniștitoare și interesantă în același timp. Picturile […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s