Pictura din absida Altarului Bisericii Sfantul Elefterie cel Nou – lucrarea Parintelui Arsenie Boca ?

Manastirea Cernica 24 iulie 2015 003

Biserica Sfantul Elefterie cel Nou din Bucuresti , o constructie impunatoare, una din cele mai mari si mai potrivit proportionate biserici din Bucuresti este situata in cartierul de o rara frumusete , numit Cotroceni. Am copilarit in acest cartier deoarece aici se afla casa unde locuiau bunicii mei din partea tatalui si tot aici am urmat cursurile scolii gimnaziale. Intram adesea in aceasta biserica si admiram pictura interioara  iar biserica ma impresiona prin dimensiunile ei . La Sfanta Inviere ani de-a randul cantam alaturi de multimea adunata in piata larga din fata treptelor frumosul si inaltatorul tropar „Hristos a Inviat din morti” dar nu am stiut si nici nu aveam sa stiu ca Parintele Arsenie Boca pictase intre anii 59-61 chiar in biserica mult indragita….cine stia in acele timpuri despre marele duhovnic venit din Ardeal, urmarit pas cu pas de securitate, al carui nume se rostea doar in soapta de catre credinciosii veniti la el sa-l vada si aici, sa-i ceara sfatul – din toate partile Ardealului,  dar nu numai.

 

In cartea sa „Si cartile au fost deschise” (considerata si pe drept cuvant a fi cea mai completa si serios documentata biografie a „Sfantului Ardealului „, autorul,  Florin Dutu , puncteaza la pagina 25 o afirmatie clara facuta de Pr. Prof. Dr. Nicu Moldoveanu intitulata  Cartierul  „Sf. Elefterie” – Cotroceni publicata de editura Basilica a Patriarhiei Romane, Bucuresti 2012 pg 244-252 . Afirmatia contineo informatie pretioasa pentru aceia care resping un adevar : acela ca Parintele Arsenie Boca a fost numit  intre 7 august 1959 si 13 februarie 1961 pictor secund la Biserica „Sf Elefterie” din Bucuresti alaturi de pictorul Vasile Rudeanu. Discutii aprine se poarta si acum asupra problemei daca Parintele Arsenie a pictat nespus de frumoasa si luminoasa Icoana a Maicii Domnului cu Pruncul in zeghe care atrage privirea celui care intra in biserica de la primul pas, sau…poate altcineva. Motivul discordiei il face o alta afirmatie facuta de acelasi parinte Nicu Moldoveanu care este si preot paroh la aceasta biserica , in aceeasi carte a dansului mentionata mai sus – si anume ca autentificarea autorului nu apare in arhivele Bisericii…am avut o lunga chiar neplacuta discutie revizitand biserica, cu doi angajati la pangar. In sensul ca ce scrie parintele lor in carte este „litera de lege” pentru ei si altii. Da, adevarat este, nu apare nicaieri in aceste arhive mentionarea Parintelui Arsenie ca fiind autorul frescei . Dar nici alt pictor prezent atunci in echipa . exista insa motive impuse la vremea aceea care au determinat plasarea in anonimat a numelui daruitului de Dumnezeu duhovnic si pictor.

Citez acum marturia fratelui lui Vasile Rudeanu. „Cu fratele meu mai mic lucreaza un fost preot Boca. Fratele meu Vasile este infirm dar picteaza in momentul de fata in biserica Elefterie. Acest staret a fost preot la Manastirea Sambata […]. Fratele meu si un alt prieten, Selariu (?) Constantin care lucreaza cu ei sunt foarte mirati de multa lume din provincie care vine sa-l vada la biserica Elefterie, unii cu scrisori, altii cu pachete.” Citatul  ACNSAS, fond informativ, dosar 2637, Vol I, f.225

Avem prin aceste doua afirmatii verificabile , informatia clara ca Parintele Arsenie Boca a fost desemnat ca pictor secund la Biserica „Sf. Elefterie” in anii in care peretii ei au fost pictati. Va intreb pe dumneavoastra acum : putea un om infirm sa ajunga sa picteze bolta de deasupra Sf Altar?

Despre acest lucru foarte important avem insa  o marturie de nezdruncinat , a  parintelui Ioan Tudorache de la Biserica Sf Spiridon cel Nou din Bucuresti. Dansul l-a cunoscut bine pe parintele Arsenie si a fost cu dansul in Biserica Sf Elefterie cand acesta picta Icoana Maicii Domnului din absida altarului. Dintr-un interviu luat de Dorina Zdroba parintelui redau cuvintele dansului. Intregul interviu il puteti citi aici   http://www.crestinortodox.ro/reportaj/parintele-arsenie-boca-pictor-icoane-de-suflete-140378.html

– Dar in afara de munca la atelier, Parintele Arsenie a pictat si in vreo biserica din Bucuresti?

– Da. In Biserica “Sfantul Elefeterie”, pe bolta altarului, Maica Domnului care pluteste pe norii cerului este executata de Parintele Arsenie Boca. Eu stiu cand a facut aceasta pictura. – Dar despre asta s-a aflat doar in ultimii ani. Lumea nu stia.

Manastirea Cernica 24 iulie 2015 002

– Lumea nu stia, dar eu am fost acolo atunci cand a pictat. Eu locuiam pe strada Virgiliu, nu departe de Biserica “Sf. Elefterie”. Si stiu lucrul acesta.  Acolo la Biserica “Sf. Elefterie”, pe bolta altarului este pictata Maica Domnului cu Pruncul Iisus in zeghe. Mai exista o icoana pictata de Parintele Arsenie la Biserica “Sfantul Antonie” din Bucuresti. E o icoana cu Sf. Cuvioasa Parascheva, al carei chip sugereaza multa smerenie si milostenie.            – Tot asa, s-a descoperit doar in ultimii ani ca aceasta icoana cu Sfanta Parascheva a fost pictata de Parintele Arsenie, desi aceasta icoana se pare ca se afla acolo de foarte multi ani.

– Eu stiu aceasta icoana de cand a fost pictata in atelier la noi. Sigur ca nu s-a stiut. Cine sa le spuna? Parintele Dinu Provian care a comandat-o si stia ca e pictata de Parintele Arsenie, a murit iar cei care au venit mai tarziu n-au aflat de acest lucru.

 

Pictorii oficiali sunt mentionati a fi Iosif Keber si Vasile Rudeanu. Si totusi, Parintele Arsenie Boca, “anonimul”, este cel care a pictat cupola altarului (foto mai jos). Il “seconda” de fapt pe Vasile Rudeanu.

Da, aceasta este singura concluzie valabila. Sa nu mai pomenim de stilul pictural si culorile diafane care atesta mana artistului Arsenie Boca.

Si , in incheiere readuc aminte si celor care nu au trait in acele timpuri ca, Parintele Arsenie Boca era supravegheat zi si noapte , informatori pe urmele dansului la tot pasul. Avea securitatea timpului interes sa documenteze corect opera artistica savarsita intre acei ani crunti (59-61) atunci cand numele Parintelui NU TREBUIA sa apara nicaieri , nici in soapta sa nu fie rostit. O nedreptate cu adevarat strigatoare la cer, pe care Dumnezeu a indreptat-o facand lumina asupra realitatii.

Imi cer iertare daca am fost cam dura in exprimare, dar ma rog Domnului sa fiu bine inteleasa si sa ne dea la toti putere de discernamant. Care putere de la El vine.

 

Sursele au fost indicate in cuprinsul articolului

articol alcatuit de Cristina David

11 comentarii la “Pictura din absida Altarului Bisericii Sfantul Elefterie cel Nou – lucrarea Parintelui Arsenie Boca ?

 1. Doamne ajuta! La ce blog va referiti,daca imi este cu iertare ?

 2. […] Pictura din absida Altarului Bisericii Sfantul Elefterie cel Nou – lucrarea Parintelui Arsenie Boc… […]

 3. Daca icoana Maicii Domnului cu pruncul Iisus de la biserica Sf. Elefterie a fost pictata de Arsenie Boca, atunci cine a pictat biserica de la Draganescu? Chiar am devenit orbi, sau nu vedem ca picturile din cele doua biserici sunt diferite ca stil si maniera de a picta? Si apoi de unde ati mai scos-o si pe-asta cu Iisus in zeghe? Acum orice ratacit care are un vis devine canonic? Gata, Iisus in zeghe, ca asa a zis Alexandru Valentin Craciun, in urma unui vis in care i-a aparut Iisus Hristos!
  Iar Valentin Craciun este sfant, nu-i asa? are viziuni, vedenii, care devin litera de lege.
  Pai cum altfel sa creasca vadul la biserica Sf. Elefterie, daca nu prin vise si vedenii?
  Orice marturie, spune scriptura, trebuie sa se bazeze pe cuvatul a doi martori. Intrucat nu exista astfel de martiurii doveditoare, nici in privinta picturii, si nici in chestiunea cu zeghea, a sustine astfel de lucruri, ca sa nu spun minciuni, este o dovada de neseriozitate duhovniceasca.
  Orice critic de arta poate sa ateste ca pictura de la Sf. Elefterie nu are nimic in comun cu pictura lui Arsenie Boca, iar in ceea ce priveste zeghea orice om cu scaun la cap isi poate da seama ca aceea nu este zeghe, ci sunt cutele vestmantului lui Iisus, cu umbre si lumini, ca in orice pictura.. Si daca cei care tin cu tot dinadinsul sa sustina ca aceea este zeghe, atunci sa ia seama ca a-L picta pe Domnul Iisus oricum i se nazare cuiva, este erezie si blasfemie. Iisus este al Bisericii si cu toti oamenii, nu doar cu puscariasii si acea haina nu este simbolica pentru Hristos si pentru Biserica, ci eretica, daca ar fi sa credem si sa acceptam ca este o zeghe. Iisus este Mantuitor si este Fiul lui Dumnezeu, nu un muritor legionar.
  Iar daca exista persoane care continua sa sustina ca aceea este o zeghe, atunci sa se stearga acea zeghe, care nu este proprie dogmelor crestine si nici canoanelor Bisericii.
  Insa vazatorii de vise si vedenii, care nu s-au intarit in dreapta credinta si inca mai bajbaie ratacind pe drumuri straine, pot ajunge la orice fantezie, chit ca studiaza in paralel si teologia, nu stiu pentru care motive, ca doar nu pentru preotie.

 4. Doamne ajuta! Imi pare rau, modul dumneavastra de comunicare m-a surprins in mod putin placut. V-as pune o intrebare dupa ce am terminat de citit cele ce ati scris: dumneavoastra sunteti critic de arta? Pentru ca ma indoiesc sa fie asa. In ce spuneti nu este nimic relevant spre a demonstra ca nu marele nostru duhovnic a pictat icoana maicii Domnului din absida altarului. In legatura cu arta, am ceva mai mult decat simple cunostinte. Se percepe de la inceput maniera suava cu totul aparte si tehnica folosita de parintele Arsenie Boca la pictarea acestei minunate icoane, nu este catusi de putin aceea neoclasica pe care au folosit-o pictorii Iosif Keber și Vasile Rudeanu. Regret si tonul pe care il folositi, se simte un sentiment care nu este deloc frumos. Puteti sa cititi spre informare materiale care contrazic cele afirmate de dumneavoastra si pe care le puteti achizitiona din librarii. Va invit frumos si politicos sa o faceti. Dumnezeu sa ne aiba pe toti sub ocrotirea Lui!
  PS Atasez aici un link la care voi adauga de este nevoie, altele. Cititi materialul. In legatura cu biserica Draganescu, acolo si doar acolo parintele Arsenie a folosit tehnica lui specifica. Dansul a mai pictat multe alte icoane in aceeasi maniera cu cea folosita in biserica Sf. Elefterie Nou. Doamne ajuta!

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Sf%C3%A2ntul_Elefterie_Nou_din_Bucure%C8%99ti

  „Pictura a fost executată de pictorii Iosif Keber și Vasile Rudeanu,stilul adoptat de cei doi fiind pictura neoclasică în frescă.Icoana Maicii Domnului cu Pruncul a fost pictată de către Părintele Arsenie Boca în Altarul Bisericii.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s